Thematische kamerinrichting

Wie in zijn eigen huis over een kamer beschikt, maakt hier graag iets heel bijzonders van. Vaak is het de bedoeling om in deze ruimte het dagelijkse leven achter je te laten. Om dit voor elkaar te krijgen wordt de kamer geheel naar eigen voorkeuren en hobby’s ingericht. Naast het meubilair omvat dit ook de passende decoratie en een sfeer waarin je volledig kunt ontspannen. Dit is een zeer individuele zaak. Daarom kan een thematische kamerinrichting net zo verschillend zijn als de persoon zelf.

Een plek om je terug te trekken of een informele vrije ruimte – een thematisch kamerontwerp kan zeer verschillende doelen vervullen. Hier kunt je jouw eigen hobby’s uitoefenen, met vrienden afspreken of gewoon ontspannen. Sport- of voetbalkelders zijn bijzonder populair bij mannen. Hier volgen mensen hun favoriete team en wedden op sport. Sportweddenschappen verhogen de spanning van het kijken. Een thematisch kamerontwerp zorgt vaak voor een plek die veel vermaak belooft.

Een zogenaamde “man cave”: het perfecte toevluchtsoord voor mannen

De soort kamer voor dit thematische kamerontwerp kan ook verschillen. Het kan een garage zijn, een aangrenzende kamer, een kelder, een zolder of zelfs een werkplaats. De zogenaamde “man cave” is een wijdverbreide uitdrukking en staat als metafoor voor een soort vrijgezellenkamer voor getrouwde mannen. Hier kan iedereen zich vrij ontwikkelen – zonder toezicht of richtlijnen van de eigen partner.

Het is belangrijk dat de kamer een zekere rust uitstraalt. Dit is de enige manier om volledig weg te trekken uit de echte wereld en te ontspannen – ver weg van de stress van het dagelijks leven.

Bovendien is het niet gunstig als de kamer zich naast een slaapkamer of kinderkamer bevindt. De akoestische invloed zou te groot zijn. Een luidruchtige hobby uitoefenen tot diep in de nacht is hier ondenkbaar. Daarnaast moet de retraite een bepaalde omvang hebben. Een richtlijn is ten minste 15 m².

Ook moeten verwarming, elektriciteit, TV en internetverbinding beschikbaar zijn. Een extra bonus zou een gastentoilet zijn en geluidsisolatie voor luidere vrijetijdsactiviteiten.

Het middelpunt van een zogenaamde “man cave” is bijpassend meubilair. Voor elk soort inrichting van een themakamer gelden enkele basisvereisten voor het meubilair. Voldoende zitplaatsen zijn onontbeerlijk.

Zo is een grote en tegelijkertijd bijzonder comfortabele bank onmisbaar. Het moet mogelijk zijn om hier zowel alleen als met meerdere mensen zonder problemen te ontspannen. Een bijpassende bank en bijzettafel zijn absoluut noodzakelijk. Als opslagruimte voor snacks en alcoholische dranken is zo’n tafel een belangrijk meubelstuk in een perfecte “man cave”.

Even belangrijk zou een aparte bar zijn. Dit bespaart niet alleen vervelende uitstapjes naar de koelkast in de keuken, maar voorkomt ook ongewenste gesprekken. Planken en kasten kunnen voldoende ruimte bieden voor alle spullen, van spelletjes tot beelden of troffees. Alles staat op de juiste plaats. Alleen de kamerontwerper kan hier zorgen voor orde en de selectie van welkomstartikelen.

Een soort afscheiding of afsluitbaarheid van de kamer kan geen kwaad. Als een slot geen optie is, kan een passend bord helpen. De kamer moet een plek zijn waar mensen tot rust kunnen komen. Ongewenste verstoringen kunnen schadelijk zijn bij het ontsnappen aan het dagelijks leven.

Een kamer met de flair van een bar

Een bar met alcoholische dranken is bijzonder populair voor een zelf ontworpen retraite. Geen wonder dat een themakamer in de stijl van een bar daarom bijzonder vaak wordt gebruikt. Als het gaat om het aanbod van frisdrank, worden velen creatief. Zo worden typisch Amerikaanse “side-by-side” koelkasten, retro koelkasten en “crushed ice makers” gebruikt.

Natuurlijk wordt een onderscheid gemaakt tussen bier- en wijnliefhebbers. Voor alle wijndrinkers is een bijbehorende wijnkoelkast een must. Bierliefhebbers daarentegen geven de voorkeur aan een klassiek tapsysteem. Deze zijn verkrijgbaar in een groot aantal afmetingen en kunnen als mobiele of vaste installaties worden aangeschaft.

Zodra de aanvoer van verfrissende dranken is geregeld, kan een blik worden geworpen op de overige uitrusting. Wanneer de kamer de sfeer van een kroeg heeft, worden hier ook zogenaamde kroegsporten gespeeld. Biljart, poker, darts, roulette en schaken zijn bijzonder populair. Met flipperkasten opgesteld, zal iedereen wat leuks kunnen vinden. Een droom voor elke eigenaar van een “man cave”.

Een grot voor liefhebbers van kansspellen

Een grote televisie hoort zeker bij ontspannen. Een van de redenen hiervoor is de vele videospelletjes. Iedereen herinnert zich legendarische gameavonden met zijn beste vrienden. Toen we jong waren, was het niet ongewoon om te beslissen waar we met vrienden zouden afspreken op basis van wie thuis de grootste tv had.

Dat is natuurlijk al lang niet meer het geval. Toch biedt een grote televisie of een hoogwaardige beamer de juiste technische uitrusting voor de eigen plek waar men zich terugtrekt. Computerspelletjes zijn een uitstekende manier om alleen of in een groep te spelen, te ontspannen en te genieten.

Of het nu gaat om een passend bureau of een speciale speelhoek – het belangrijkste is dat er voldoende ruimte is voor alle noodzakelijke technische snufjes en consoles. De ruimte kan verder worden geoptimaliseerd met passende decoratie. Vooral motiefbehang, verstandig geplaatste kamerplanten of discrete verlichting zorgen voor een visueel coherente speelruimte.

De thuisbioscoop voor filmliefhebbers

Een grote televisie is ook een absolute must-have voor alle cinefielen. Als alternatief is een hoogwaardige beamer met bijbehorend scherm een goed idee. Een geschikte geluidsinstallatie is ook belangrijk. Op de muren worden vaak speciale en visueel aantrekkelijke filmposters aangebracht om een echte bioscoopsfeer te creëren. Neonreclameborden zijn ook populair.

Een geschikte bar met verfrissende drankjes en een grote keuze aan snacks is hier ook belangrijk. Wat er uiteindelijk in de thuisbioscoop wordt bekeken is aan jou. Naast films, kaskrakers en series is het ook mogelijk om je favoriete voetbalclub te bekijken.

Hier kan de stadionervaring worden nagebootst. Je kunt voetbal kijken met vrienden en praten. Voor velen komt het onderwerp sportweddenschappen snel ter sprake. Dit maakt het kijken naar de uitzending veel spannender. Met een beetje geluk zijn er ook aantrekkelijke winsten te behalen.

Conclusie

Alle soorten retraites zijn bijzonder populair als het gaat om thematische inrichting. Bij de bouw van een nieuw huis is het het beste om dit zo te plannen dat alle kamers in de plattegrond zijn opgenomen.

Bovenal zijn enkele essentiële must-haves van belang zonder welke het creëren van een dergelijke retraite onmogelijk zou zijn. Verder zijn er geen grenzen aan de eigen creativiteit. Uiteindelijk is het doorslaggevend dat de ontwerper en de bewoner van de ruimte zich prettig voelen. Het is namelijk hun ruimte.

 

Thematische kamerinrichting: Dit zijn de beste ideeën!